رادياتورهای گرمایشی ساختمان
رادياتور وسیله گرمايشي است كه مي تواند، حرارت را به دو طريق ، جابجايي و تابشي به محيط اطراف خود انتقال دهد.رادياتورها از فلزاتي همچون آلومينيوم ، فولاد و چدن با طراحي هاي متفاوت نظير، پره اي ، تخت و لوله اي توليد می گردند
براي گرمايش يك فضاي مشخص ، رادياتوري كه بيشترين ظرفيت حرارتي را به همراه وزن و حجم آبگيري بهينه دارا باشد ، بيشترين كارايي را دارد . در طراحي و ساخت رادياتورها ، عواملي مانند شكل ظاهري و زيبايي رادياتور ، كيفيت رنگ ، مقاومت مكانيكي ، طول عمر، مقاومت در برابر خوردگي ، صاف بودن لبه ها ، پرداخت نهايي ، سهولت نصب و نوع اتصالات نصب رادیاتور بايد لحاظ گردد.
عواملي كه در انتخاب يك رادياتور تاثيرگذارند
ماكزيمم فشار عملكرد / ماكزيمم دماي عملكرد / وزن / حجم آبگيري / ابعاد رادیاتور ( طول و عرض ) / ضخامت و کیفیت ورق فولادی یا آلومنیومی / ظرفيت حرارتي رادياتور در يك محدوده دمايي مشخصی ، مثلا 70 درجه سانتيگراد / مناسب بودن قیمت و مدت زمان گارانتي شرکت تولیدی .
رادياتورهای پانلی
رادیاتورهای پانلی فولادی یکی از انواع رادیاتورهای مورد استفاده برای تامین حرارت منازل و اماکن مختلف می باشند ، که از ورقه های فولادی مخصوص تولید گردیده و اغلب پوشش خارجی این مدل رادیاتورها از جنس پلی استر بوده تا رادیاتور را در مقابل زنگ زدگی آب و رطوبت محافظت نماید . این نسل از رادیاتورها به خاطر تکنولوژی و طراحی خاصی که دارند ، نسبت به رادیاتور های فولادی نسل قبل از خود از کارایی و مقبولیت بیشتری در بین مردم برخوردار می باشند .
حجم آبگیری رادیاتورهای پانلی درمقایسه با رادیاتورهای دیگر کم بوده و ظرفیت گرمایشی آنها درمقایسه با رادیاتورهای آلومینیومی زیادتر ، به همین دلیل توانسته نظر بسیاری از مهندسین و متخصصین تاسیسات را به خود جلب نماید .
رادیاتورهای پانلی را نسل سوم رادیاتور ها می نامند . این رادیاتور ها هرچند از جنس فولاد تهیه می شوند ولی به خاطر استفاده از کنوکتور در آنها بازده انرژی مطلوب تری نسبت به رادیاتور های آلومینیومی دارند .
سازگاری رادیاتورهای پانلی با پکیج ها
بخاطر وجود لوله های مسی در اغلب دستگاه های پکیج دیواری ، چنانچه از رادیاتورهای پره ای آلومینیومی استفاده گردد چون آب دریک مداربسته قرارمی گیرد ، بدلیل واکنشی که بوجود می آید گاز قابل اشتعالی داخل رادیاتورهاِی آلومنیومی شکل می گیرد ، که این عمل باعث مختل شدن عملکرد رادیاتورهای آلومنیومی می گردد و نیاز مکرر به هواگیری (هفته ای یک بار) دارد ، همچنین براثر مرور زمان باعث آسیب جدی به قطعات داخلی پکیج می گردد . جهت مشاهده این گاز با گرفتن شعله کبریت در برابر پیچ هواگیری رادیاتور می توان از نزدیک آنرا مشاهده نمود .
درصورتیکه اگر از رادیاتورهای پانلی جهت گرمایش منازل یا هر مکان دیگری استفاده گردد هیچکدام از معایب رادیاتورهای آلومینومی مخصوصا تولید گاز را نخواهید داشت و برای شما که مصرف کننده هستید بسیار ایمن تر و مقرون به صرفه تر خواهد بود .
نحوه محاسبه و انتخاب رادیاتورهای گرمایشی جنرال والترو در ساختمان
یکی از مشکلات خریداران رادیاتور عدم اطلاع از نحوه انتخاب رادیاتور در منزل و مكانهاي خود می باشد علی الخصوص با وجود تنوع رادیاتور های گوناگون مشکل انتخاب افزایش می یابد. لذا به منظور همکاری با خریداران رادیاتور تلاش می نمائیم با زبان ساده و به دور از محاسبات پيچيده نحوه انتخاب هر نوع رادیاتور را آموزش دهیم .
نحوه انتخاب رادیاتور گرمایشی بستگی به آب و هوا ، ارتفاع سطح دریا، ضخامت دیوارها ، مواد لازم مصرف شده در ساختمان . نحوه عایق بندی ساختمان ، تعداد پنچره ها ، نوع پنجره ها ( یک جداره و یا دو جداره ) و دهها فاکتور دیگرمی باشد. جهت سهولت کار می توان وضعیت آب و هوای معتدل ( تا 5 - ) و هوای سرد تا ( 25- ) رادر نظر گرفت ، و سایز رادیاتور را مطمئن تر انتخاب نمود .
پیشنهاد می گردد در صورت عدم آگاهی لازم جهت خرید ومهندسی فروش با واحد خدمات پس از فروش شرکت اندیشه و کار ( والترو سرویس ) تماس حاصل فرمائید.
الف ) یونیت حرارتی
مقداردرجه سانتیگراد یونیت گرمایشی شامل انواع پکیچ ها، دیگهای فولادی و چدنی با توجه به نیاز هر منطقه محاسبه میگردد .به منظور جلوگیری ازهرگونه هزینه های اضافی ( کار مداوم موتور پمپ و مشعل ) درجه ایده آل باید بین 80 - 70 درجه سانتیگراد باشد .
بدیهی است در تابستان که نیاز به این گرمایش نمی باشد ، درجه آن باید روی 60 درجه سانتیگراد باشد.
ب ) مقدار انرژی مورد نیاز بر حسب کیلو کالری برای هر متر مربع درساختمان
نظر به اینکه کلیه تولید کنندگان انواع رادیاتور در ایران جداول گرمایشی خود را بر اساس درجه ورودی 80 - 75 درجه سانتیگراد و در نتیجه Δt=60 محاسبه و ( دمای اتاق 20 درجه ) تنظیم نموده اند ، به منظور انتخاب رادیاتور به طریق ذیل می توانیم محاسبه نمائیم .
در صورتیکه نصب رادیاتور در دمای 5- مد نظر باشد برای گرمایش هر متر مربع ساختمان و تا ارتفاع 3 متر مقدار 105-90 کیلو کالری درساعت انرژی مورد نیاز می باشد . در صورتیکه نصب رادیاتور در دمای تا 25- مد نظر باشد برای هر متر مربع ساختمان و تا ارتفاع 3 متر مقدار 150 - 110 کیلو کالری در ساعت انرژی مورد نیاز می باشد.
* تذکر مهم :: با هر یک متر افزایش ارتفاع نیاز به 15% انرژی بیشتر می باشد.
پ ) نحوه محاسبه و چیدمان رادیاتور ها
در صورتیکه مقدار متراژ مفید ساختمان ضربدر مقدار کیلو کالری برای هر متر مربع ( مناطق معتدل و یا سرد سیر ) انجام گیرد انرژی کل مورد نیاز ساختمان بدست می آید ، با توجه به مقدار انرژی کل به دست آمده می بایست برای هر یک از قسمتهای ساختمان و با توجه به انشعاب موجود به نحوی عمل نماییم که مقدار انرژی لازم تامین گردد . لذا چیدمان کل رادیاتور ها باید به طریقی انجام گیرد که مجموع کیلو کالری رادیاتور های انتخابی با تلفات حرارتی مکان برابری داشته باشد. همچنین در صورتیکه موقعیت نصب رادیاتور انتخابی با خود رادیاتور همخوانی نداشته باشد می بایست کسری انرژی موجود را به طریق دیگر تامین نمود. بدین معنی که با انتخاب سایز رادیاتور بزرگتر برای موقعیت های دیگر ، کسری را بر طرف می نمائیم .
مثال :
فرض کنیم یک واحد ساختمانی به متراژ 100 متر مربع و دمای 5- درجه سانتیگراد با 2 عدد اتاق خواب 12 متری هر کدام یک انشعاب و همچنین قسمتهای دیگر ساختمان شامل هال ، پذیرایی و آشپزخانه با سه انشعاب و دستشویی و حمام به مساحت 4 متر مربع و یک انشعاب موجود می باشد که به طریق ذیل می توان مقدار کل انرژی مورد نیاز هر قسمت را محاسبه و با مراجعه به جداول انواع رادیاتور ها اقدام به انتخاب و خرید نمود
-
انرژی کل مطلوب مورد نیاز ساختمان ( کیلو کالری در ساعت ) 10500 = 105 × 100
-
پس از به دست آوردن مقدار انرژی کل در ساختمان به طریق ذیل آن را تقسیم می نمائیم .
-
برای اتاق خواب : ( کیلو کالری در ساعت ) 1260 = 105× 12
- لذا برای هر دو عدد اتاق خواب : ( کیلو کالری در ساعت ) 2520 = 2 × 1260
-
حمام 4 متر مربع : ( کیلو کالری در ساعت ) 420 = 105 × 4
( جمع کیلو کالری مورد نیاز اتاق خوابه و حمام در ساعت ) 2940 = 420 + 2520
( مانده کیلو کالری هال و پذیرایی در ساعت ) 7560 = 2940 -10500
( مقدار مورد نیاز کیلو کالری هر رادیاتور در ساعت ) 2520 = 3 7560
با بدست آوردن ارقام فوق و با مراجعه به جداول هر نوع رادیاتور می توان رادیاتور خود را انتخاب نمود .
پیشنهاد می گردد انرژی موردنیاز اتاق خواب 20% بالاتر از مقادیر بیان شده در بند ( ب ) مد نظر قرار گیرد .
جدول محاسبه حرارتی رادیاتورهای پانلی والترو مدل کلاسیک
جدول شامل محاسبه 4 مدل از تیپ های رادیاتور والترو وارداتی بادرجه حرارتهای متفاوت محاسبه گردیده
TYPE11 / TYPE21 / TYPE22 / TYPE33
نکات قابل توجه
- براساس مطالعات کارشناسی شده در صورت استفاده از پکیجهای حرارتی بجای موتورخانه های مرکزی بهتر است جهت راندمان بالاتر از رادیاتور های فولادی پانلی استفاده گردد .
- برای بدست آوردن راندمان حرارتی مطلوب بهتر است به هنگام هواگیری رادیاتور ، شیر ورودی بسته شود و پس از اولین هواگیری ، این نوع رادیاتورها دیگر نیازی به هواگیری ندارند .
- در صورت نصب رادیاتور در گودی دیوار ( پوشش هر گونه چوب . نصب در داخل کابینت و غیره ) راندمان حرارتی به میزان 40 - 30درصد کاهش خواهد یافت .
- با توجه به اینکه گردش آب و خروجی آن می بایست کامل انجام گیرد در صورتیکه نصب شیر ورودی و خروجی در قطر انجام گیرد راندمان حرارتی بالاتری ایجاد خواهد شد .
- با افزایش یک درجه سانتیگراد آب حدود 4/3 - 3/6 درصد مقدار راندمان حرارتی هر رادیاتور افزایش می یابد . به عبارتی آگر Δt از 59 به 60 درجه سانتیگراد افزایش یابد و اگر رادیاتور نصب شده 1000 کیلو کالری در ساعت انرژی ایجاد نماید اینک به 1040 کیلو کالری افزایش خواهد یافت .
- از قرار دادن هر نوع مواد شیمیایی بر روی رادیاتور جدا جلوگیری شود .
- ضخامت مطلوب رنگ هر نوع رادیاتور می بایست بین 90 - 70 میکرون باشد.
فرمول محاسبه اندازه رادیاتور برای هر متراژ :
نکته : این فرمول برای شرایط ایده آل می باشد (پنجره دو جداره ، طبقه میانی)
در صورتی که واحد طبقه بالای پیلوت و یا آخر باشد ، پنجره های واحد دوجداره نباشد ، کف واحد سرامیک باشد ، اطراف آپارتمان باز باشد ، دیوارهای واحد ضخامت مناسبی نداشته باشد ، تعداد پنجره ها و اندازه آنها بیش از اندازه نرمال باشد و یا اینکه واحد در مناطق سردسیر قرار داشته باشد مخرج فرمول را در صورت داشتن تا 3 مورد از حالت های قید شده 15 و یش از 3 مورد 13 قرار می دهیم.
گرمایش همرفتی رادیاتورهای پانلی
گرمایش همرفتی چیست و چگونه انجام می پذیرد ؟
گرمایش همرفتی نوعی گرمایش می باشد که به دلیل اختلاف دمای سطوح اتاق رخ می دهد به صورت علمی شارش گرمایی بین دو جسم یا دو سطح دمایی را گرمایش همرفتی می نامند. در تعریفی کاملتر می توان گفت ، به علت اختلاف دمای اتاق هوای سرد که دارای مولکول های سنگینی می باشد از قسمت زیرین رادیاتور وارد شده و پس از تغییر دمای مولکول ها و سبک تر شدن از قسمت بالای رادیاتور خارج می گردد. این گردش باعث می شود هوای اتاق به صورت یکدست گرم گردد و گرمایش فقط به صورت تابشی و نقطه ای تمرکز نداشته باشد. نکته قابل توجه اینکه این چرخش هوا در اتاق ، بدون وجود هیچ موتور یا وسیله ای ، فقط و فقط به دلیل اختلاف دما و خواص هوای سرد و گرم صورت می پذیرد.